Ervaar de kracht
van Oost Nederland

Wij willen Nederland slim benutten

29/01/2021

Werkbezoek: Oost Nederland als proeftuin voor lokale energie


In Oost-Nederland bevindt zich een groot aantal initiatieven op het gebied van lokaal energie produceren, opslaan en verdelen. Het eerste werkbezoek voor kandidaat-Kamerleden ging afgelopen vrijdag van start. In het virtuele werkbezoek aan de Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen pleitten sprekers voor de erkenning van Oost-Nederland als proeftuin voor decentrale energiesystemen.

De bekende spoken word artiest @Atta de Tolk geeft jullie een inkijkje in dit evenement.
De imporessie van Peter Jos de Jonge

De zorgen van tapijtfabrieken in Genemuiden, baksteen- en dakpannenfabrieken langs de Waal en papierfabrieken rondom Apeldoorn en de Veluwe kregen binnen het bezoek specifieke aandacht. Deze bedrijven hebben geen toegang tot elektrificatie of duurzame alternatieven voor gas. Innovaties voor het verduurzamen van het productieproces ontbreken vaak. Voor deze sector is een ‘afslag Oost’ op de Noord-Zuid waterstofbackbone noodzakelijk. Maar ook decentrale energiesystemen kunnen een belangrijke oplossing bieden.

Ten slotte vroegen sprekers aandacht voor investeringen in de netcapaciteit. Het Nederlandse elektriciteitsnet staat onder grote druk doordat we steeds meer elektriciteit gebruiken en elektriciteit over grote afstanden verplaatsen.”

Het beeldverslag van het werkbezoek.

De deelnemers die dag:

Ruud Koornstra (Code Oranje)

Martijn van Butselaar (Code Oranje)

Esther-Mirjam Sent (PvdA)

Mark Harbers (VVD)

Linda Verschuur-Otten (50PLUS)

Nathalie Nede (ChristenUnie)

Bert Tijhof (ChristenUnie)

Tobias Holtman (ChristenUnie)

Marleen van der Meulen (D66)

Charlotte Brand (PvdA)

Peter de Groot (VVD)

Rebin Maref (VVD)

Yvonne Bijenhof (VVD)