Ervaar de kracht
van Oost Nederland

Wij willen Nederland slim benutten

Podium Oost


Hier kunt u als inwoner van Oost-Nederland contact leggen met toekomstige Tweede Kamerleden uit het Oosten. Het is voor het eerst dat kandidaat-Kamerleden uit Oost-Nederland zich op één site gezamenlijk presenteren en vragen van kiezers beantwoorden.


Marc Smellink (24)
CDA #52
Woonplaats: Rossum

De mooiste plek in Oost Nederland:

Noordoost-Twente, met haar prachtige landschap en gastvrijheid.

Oost Nederland is voor mij:

Uitdragen van het noaberschap, van elkaar begroeten op straat tot elkaar helpen waar dat nodig is. Het noaberschap zien we terug in onze samenleving, zoals het bruisende verenigingsleven en de vele activiteiten en evenementen. Georganiseerd door en voor inwoners van Oost-Nederland.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Nederland is meer dan enkel de Randstad. We moeten samenwerken om de stem van onze inwoners in de landelijke politiek te vertegenwoordigen. Oost-Nederland heeft de rest van ons prachtige land iets te bieden, laten we daar gebruik van maken.

 

Maien met Marleen van der Meulen
Marleen van der Meulen (57)
D66 #38
Woonplaats: Gorssel

De mooiste plek in Oost Nederland:

De IJssel

Oost Nederland is voor mij:

 Thuiskomen

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Koploper worden op innovaties die gericht zijn op kringlooplandbouw.

Erik Stegink
Erik Stegink (53)
BBB #3
Woonplaats: Bathmen

De mooiste plek in Oost Nederland:

Oost Nederland met haar (h)eerlijke platteland waarbij een klein plekje “an de olde schipbekke” wat mij persoonlijk betreft het fysieke mooiste authentieke plekje naast ons bedrijfsmatige “Piggy’s Paradise” is.

Oost Nederland is voor mij:

Mijn thuis, ons huis, ons gezin, mijn familie en mijn omgeving. Kortom geboren, getogen en passievol Oosterling.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

BBB wil wél det de leu die woon’n op ’t platteland met praotn en met- bepaoln wat van keuzes in hun lééfomgeving wordn emaakt. Nit praotn óver, ma’r mét bewoners van ’t platteland. BBB wil det ’t platteland nit ’t afvoerputje is van politiek Den Haag, zoa’s ’t noe  vake we wordt behandeld. Een stemme veur ’t platteland is ‘ n stemme veur hun inwoners, hun cultuur, hun grote rolle in de voedselproductie, hun recreatieve functie, schoonheid,hun rol in ’t mooie Nederland.

Romano Boshove (24)
Groenlinks #33
Woonplaats: Hardenberg

De mooiste plek in Oost Nederland:

De Engbertsdijkvenen.

Oost Nederland is voor mij:

Mijn thuis.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

De regio’s te faciliteren zodat innovatie kan plaatsvinden en jeugd een reden heeft er te blijven wonen.

 

Johan Almekinders (45)
JA21 #18
Woonplaats: Enschede

De mooiste plek in Oost Nederland:

De Wilmersberg

Oost Nederland is voor mij:

Twente

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Meer focus op de stimulering en facilitering van startups en scale-ups.

Peter de Groot (40)
VVD #24
Woonplaats: Harderwijk

De mooiste plek in Oost Nederland:

De Veluwe!

Oost-Nederland is voor mij:

Waar ik geboren ben en mij thuis voel. Een regio met een sterke mentaliteit om te ondernemen, met inwoners de vooruit willen en een fantastische natuur!

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten:

Oost Nederland kent veel ondernemerschap en mooie bedrijven met veel innovatie. Dat moeten we uitbouwen waarbij de medewerkers van die bedrijven (hardwerkende Oost Nederlanders) het beter krijgen. Daarmee vergroten we het verdienvermogen en leefbaarheid van onze regio. Oost Nederland heeft daarom verdere infrastructuur met nieuwe technologieën nodig die de mobiliteit vitaal, veilig, schoon en comfortabel maakt waardoor prettig reizen voor werk of vrije tijd de standaard is.

Janet Mensink (42)
BBB #18
Woonplaats: Westerhaar-Vrienveensewijk

De mooiste plek in Oost Nederland:

Toch wel Twente.

Oost Nederland is voor mij:

Oost-west thuis best. Het is waar ik geboren en getogen ben en thuis kom.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Aandacht voor het mooie platteland. Nederland bestaat uit meer dan de 4 grote steden.

Daniel Koerhuis (39)
VVD #19
Woonplaats: Raalte

De mooiste plek in Oost Nederland:

De Sallandse Heuvelrug

Oost Nederland is voor mij:

De plek waar ik ben geboren en onze vier kinderen laat opgroeien.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Om me te blijven inzetten voor oost-Nederland dat het rijk niet alleen in de Randstad woningen wil bouwen en de gemeenten daar wil helpen. En dat niet al het geld naar de Randstad gaat. Maar dat we ook in Oost-Nederland woningen bouwen, met hulp van het Rijk.

Yara Hümmels (35)
PvdA #43
Woonplaats: Enschede

De mooiste plek in Oost Nederland:

Enschede.

Oost Nederland is voor mij:

Thuis komen. Oost Nederland is voor mij noaberschap: omkijken naar elkaar. Elkaar helpen. En Twente is uniek, het heeft zo veel te bieden: cultuur, innovaties, onderwijs, vakmanschap en natuurlijk het prachtige buitengebied. Ik voel mij hier thuis en heb hier mijn dierbaren In Twente had ik een veilige en warme plek om op te groeien. Waar iedereen welkom was. Onbezorgd spelen op straat. Zwemmen in de Dinkel. Enschede is mijn stad, werelds en dorps tegelijk.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Maak gebruik van de ruimte die wij hebben om betaalbare volkshuisvesting te creëren dus ga investeren. Investeer ook in goed openbaar vervoer om zo verbindingen tot stand te brengen en te houden, waardoor alle gebieden in Twente goed leefbaar blijven.

Maroeska Veldkamp-Magré (47)
ChristenUnie #33
Woonplaats: Elburg

De mooiste plek in Oost Nederland:

Elburg. de parel van de Veluwe.

Oost Nederland is voor mij:

Een plek van rust, ruimte en kunnen ademen.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Verbinden met elkaar in je regio maar zeker ook daarbuiten.

Dirjanne van Drongelen (34)
ChristenUnie #10
Woonplaats: Ede

De mooiste plek in Oost Nederland:

De Ginkelse Heide.

Oost Nederland is voor mij:

Waar ik geboren ben, maar ook waar ik nu woon. De plek waar ik me thuis voel.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Kennis en ervaring te bundelen om tot mooie, vernieuwende, gedragen voorstellen te komen.

Jan Kloosterman (43)
SGP #9
Woonplaats: Apeldoorn

De mooiste plek in Oost Nederland:

Apeldoorn.

Oost Nederland is voor mij:

Een voluit Nederlandse streek met veel potentie voor werk en ontwikkeling. Er is veel groen, landelijkheid en meerdere hot spots voor hoogwaardige technologie. De SGP staat voor een spreiding van industrie en ontwikkelingen over heel ons land en wil geen verdere concentratie in de Randstad. De mooie historie in steden en dorpen vragen om conservering. Om er prettig te kunnen wonen en werken is er een beter wegennet nodig. Daar maak ik me hard voor.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Duurzame energieopwekking nog meer regionaal bespreken en vorm geven. Vooral als het gaat om innovatie zoals o.a. waterstoftechnieken. Goede reisverbindingen voor openbaarvervoer en auto van en naar Oost Nederland. Daar hoort ook bij om snel de infra-knelpunten in Oost Nederland aan te pakken zoals de N35, een belangrijke verkeersader in Oost-Nederland tussen Zwolle en Wierden, die een volwaardige auto(snel)weg moet worden.

Hans Boerwinkel (55)
SP #16
Woonplaats: Doetinchem

De mooiste plek in Oost Nederland:

De Hettenheuvel en Kale Jacob in Montferland

Oost Nederland is voor mij:

De plek waar ruimte is, met noaberschap, waar mensen naar elkaar om kijken, waar ik tot rust kom, en waar ook alles is wat je nodig hebt.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Zoveel mogelijk daken te voorzien van zonnepanelen en zo min mogelijk groen daarvoor opofferen, zodat onze mooie Achterhoek ook mooi blijft.

Ron van Essen (57)
BBB #15
Woonplaats: Slijk-Ewijk

De mooiste plek in Oost Nederland:

Mijn thuis.

Oost Nederland is voor mij:

Mijn leven, mijn thuis. Hier heb ik zo goed als altijd gewoond. Ik heb veel gereisd. Daar heb ik het altijd goed gehad hoor, maar als ik dan weer op weg naar huis ging, ging ik weer de goede kant op. Heerlijk om je in je eigen omgeving, in je eigen huis met je eigen mensen thuis te mogen voelen. Daar wil ik zijn. Daar waar de lucht die je ademt meer is dan lucht.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Ruimte bieden aan hen die het nodig hebben. Meer ruimte geeft minder stress en een beter leven. Ook voor de minder bedeelden in de samenleving. Ook voor de vluchteling die thuis bedreigd wordt. Meer betaalbare woningen op het platteland. Dus ook jeugd houden op het platteland. 300.000 woningen in Oostvaardersplassen. Wensnatuur gaat weg. Ruimte bieden in de zin van veiligheid, zorg en onderwijs.

Bert Tijhof (47)
Christen Unie #13
Woonplaats: Rijssen

De mooiste plek in Oost Nederland:

Het Reggedal in combinatie met de Holterberg.

Oost-Nederland is voor mij: 

De plek waar noaberschap en ondernemerschap bij elkaar komen.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten:

Twentse nuchterheid naar Den Haag en Oost Nederland als oplossing voor Randstedelijke overbevolking.

Alwin te Rietstap (41)
ChristenUnie #17
Woonplaats: Bergentheim

De mooiste plek in Oost Nederland:

Het Vechtdal.

Oost Nederland is voor mij:

Een krachtige regio die veel te bieden heeft op sociaaleconomisch gebied en bovendien een fantastische leefomgeving is.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

De kracht van onze MKB-bedrijven in de maakindustrie en agrarische en toeristische sectoren te gebruiken voor onze transitieopgaven. Daarbij moeten we samenwerken en elkaar ondersteunen met het ontwikkelen van innovatieomgevingen en bijpassende infrastructuur.

Lisanne Spanbroek (33)
CDA #53
Woonplaats: Olst-Wijhe

De mooiste plek in Oost Nederland:

De oevers van de IJssel en de bosrijke buitengebieden in Salland

Oost Nederland is voor mij:

De plek waar ik mij thuis voel. Waar het goed leven is en wat ik koester.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Een eerlijk speelveld te creëren voor Randstad en niet-Randstad. Geef inwoners, organisaties en gebieden buiten de Randstad een eerlijke kans en zie welk moois zich hieruit ontwikkeld. We leven hier samen in Nederland maar het ontbreekt nog te vaak aan “samen werken”. Een gelijk speelveld is geen luxe maar een recht.

Dario Prinsen (28)
BBB #13
Woonplaats: Haaksbergen

De mooiste plek in Oost Nederland:

De mooiste plek in Oost-Nederland is het Buurserzand in Haaksbergen. Dit mooie natuurgebied is een genot om op een mooie zondag te doorkruizen met familie en vrienden. Je kan hier namelijk prachtig wandelen, mountainbiken en gewoon lekker recreatief fietsen met kinderen.

Oost Nederland is voor mij:

Als thuiskomen na een lange dag werken. Je voelt je gelijk thuis bij het horen van de Nedersaksische taal. Daarnaast is Oost-Nederland op dit moment een regio die vaak ondergewaardeerd wordt door de rest van Nederland. Ik denk wel dat er niemand zo trots kan zijn op deze mooie regio’s als wij mensen uit Oost-Nederland. De mooie natuurgebieden, de rijke cultuur en geschiedenis die in ons mooie oosten te vinden zijn.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Door de een brug te gaan vormen met de burgers om het vertrouwen weer in de politiek te krijgen. Er moet meer ruimte komen voor woningen voor jongeren, starters en ouderen. Niet enkel de focus op grote landhuizen! In ons land hebben we te maken met zoveel professionals. Politieke vernieuwing is 1 van de dingen waarbij BBB een handje kan gaan helpen. Focus wat voor de burger echt belangrijk is en minder bureaucratische geneuzel.

Leendert de Knegt (51)
SGP #20
Woonplaats: Barneveld

De mooiste plek in Oost Nederland:

Barneveld.

Oost Nederland is voor mij:

Een mooie plek om te wonen en te werken. Er wordt omgezien naar elkaar in de dorpen en steden, de gemeenschapszin is groot. Dat geeft Oost Nederland veel kracht.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Laten we gebruik maken van de kracht van de regio’s in Oost Nederland. De leefbaarheid van Oost Nederland moet prominent op de agenda van de Tweede Kamer komen. Er moet meer aandacht komen voor woningbouw, de samenwerking tussen natuur en landbouw, en uiteraard goede verbindingen met de rest van Nederland. Daarbij is het omzien naar elkaar en de mooie initiatieven op dit gebied een voorbeeld voor Nederland.

Lubbert van den Heuvel (50)
ChristenUnie #38
Woonplaats: Putten

De mooiste plek in Oost Nederland:

Putten, de plek op de Veluwe. waar bossen en heiden, maar ook weiden en zeedijk samenkomen.

Oost Nederland is voor mij:

De plek waar het heerlijk wonen is. de plek waar het goed ondernemen is. de plek waar we nuchter en met ons boerenverstand besluiten nemen de plek waar noaberschap en omzien naar elkaar de norm is!

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Met elkaar werken aan een samenleving waar evenwicht is tussen economie en ecologie, waar genoeg, genoeg is!

Sonja Paauw (45)
D66 #47
Woonplaats: Zwolle

De mooiste plek in Oost Nederland:

De IJssel, het rivierenlandschap is prachtig. Als de zon schijnt, maar ook in weer en wind.

Oost Nederland is voor mij:

De tuin van Nederland, waar mensen elkaar – in ieder geval in Zwolle – gewoon groeten. Ook als je elkaar niet kent. Oost-Nederland biedt volop kansen voor een groene economie, klimaatadaptatie in combinatie met herstel van natuur en woon- en leefplezier.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Niet alleen economische waarden mee te wegen in de aanpak van de grote opgaven waar we voor staan, maar ook sociale kwaliteiten, schoonheid, natuur en gezondheid. Geen grijze middenmoot, maar oplossingen waar je trots op kunt zijn, vooruitstrevend en toekomstbestendig.

Martijn van Butselaar (43)
Code Oranje #7 (kieskring Arnhem)
Woonplaats: Arnhem

De mooiste plek in Oost Nederland:

Arnhem

Oost Nederland is voor mij:

Echt thuis zijn Rust, natuur, Naoberschap, gezellige steden en trots.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Via Social Media elkaar ontmoeten.

Jan Brok (64)
BBB #9
Woonplaats: Enter

De mooiste plek in Oost Nederland:

Eentebrook

Oost Nederland is voor mij:

Twente, Tukkerland, Geboortegrond, Eenters Proatn. Noaberschap is de basis voor een leefbaar platteland.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Zeg wat je doet & Doe wat je zegt. Gezond verstand.

Yvonne Bijenhof (54)
VVD #48
Woonplaats: Almelo

De mooiste plek in Oost Nederland:

Twente. Prachtige gebieden zoals Landgoed Twickel, Springendal, Lutterzand, Op loopafstand van mijn huis vind je het landgoed van de grafelijke familie met veel groen en water. De Gravenallee, prachtig om te wandelen.

Oost Nederland is voor mij:

Mijn roots. En het Noaberschap vind ik heel belangrijk: het omkijken naar elkaar; het opkomen voor elkaar en het zorgen voor elkaar.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

De kennisinstellingen en bedrijven in Twente blinken uit in het toepasbaar maken en het wereldwijd vermarkten van technologische innovaties uit de regio. Dit leidt tot baanbrekende oplossingen die het verschil maken voor het verdienvermogen van Twente én Nederland. Een regio als Twente die dat kan, verdient intensieve belangenbehartiging en een goede vertegenwoordiging in het landsbestuur. Daarom vind ik dat er een evenredige vertegenwoordiging uit Oost-Nederland in de nieuwe Tweede Kamer moet zijn om gebruik te maken van de kracht van Oost, zodat Twente een nog grotere bijdrage kan leveren aan de maatschappelijke uitdagingen waar Nederland voor staat.

Thomas van der Meer (25)
Volt #19
Woonplaats: Enschede

De mooiste plek in Oost Nederland:

Het Twentse landschap. Bijvoorbeeld het bos ten noorden van de campus van de Universiteit Twente, waar ik graag een rondje loop.

Oost Nederland is voor mij:

Noaberschap, iets wat ze in Den Haag goed kunnen gebruiken. Als we allemaal iets meer aan elkaar denken in plaats van aan onszelf, wordt Nederland een stuk mooier!

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Door te investeren in de regio’s, het aantrekkelijker maken voor jongeren om daar te blijven. Bijvoorbeeld door meer starterswoningen te bouwen en het aantrekkelijker te maken voor bedrijven zich te vestigen buiten de Randstad.

Martin Reesink (58)
CDA #46
Woonplaats: Borne

De mooiste plek in Oost Nederland:

Het Twentse coulisselandschap.

Oost Nederland is voor mij:

Thuis zijn. Daar waar ik fijn kan wonen met mijn gezin, mijn vrienden kan ontmoeten, waar ik kan sporten en feesten en bovendien als vrijwilliger ertoe doe, ik kan mij als voorzitter inzetten voor de volleybal vereniging Apollo8.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Dat we kracht van de regio’s benutten. Voor Oost Nederland is dat onze nuchterheid, onze werklust en het noaberschap. Het is prachtig wonen in Oost Nederland, mooie dorpen en steden, de natuur en ons verenigingsleven. We kunnen genieten van de ruimte en de natuur en de gezelligheid van de steden. Van groot belang is dat we de komende periode investeren met elkaar in meer banen, meer woningen en meer noaberschap. Speciaal vraag ik aandacht voor het verenigingsleven, laten we zorgen dat dit blijft bloeien en groeien, investeringen vanuit landelijke en lokale sportakkoorden zijn nodig.

Charlotte Brand (38)
PvdA #15
Woonplaats: Nijmegen

De mooiste plek in Oost Nederland:

Er is zoveel moois dat kiezen niet eenvoudig is. Maar de Veluwe en het gevarieerde landschap rondom Arnhem en Nijmegen zijn wel favoriet om te wandelen of fietsen.

Oost Nederland is voor mij:

Een regio om in te wonen, te werken en te recreëren. Waar innovatie ruim baan krijgt om in gezamenlijkheid oplossingen te vinden voor grote maatschappelijke opgaven. Daarin kan onze regio als voorbeeld dienen voor de rest van Nederland.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Om elkaar meer en vaker op te zoeken, om van elkaar te leren en samen nieuwe plannen te maken voor Oost-Nederland.

Sander Janssen (44)
VVD #75
Woonplaats: Hengelo

De mooiste plek in Oost Nederland:

In de zomer op het terras zitten in het Prins Bernard plantsoen met mijn gezin.

Oost Nederland is voor mij:

Een krachtige regio die meer van zichzelf moet durven laten zien. Wij hebben alles in huis, maar zijn soms te voorzichtig dat te laten zien.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 
Minder regels en een overheid die initiatieven van inwoners ziet en versterkt en meedenkt met ondernemers.

Michiel Scheffer (56)
D66 #74
Woonplaats: Nijmegen

De mooiste plek in Oost Nederland:

Klein Amerika bij Groesbeek

Oost Nederland is voor mij:

Modern Naoberschap in de uitloper van Baden -Wurttemberg.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Maak gebruik van de kansen van Oost-Nederland.

Eppo Bruins (51)
ChristenUnie #7
Woonplaats: Ermelo

De mooiste plek in Oost Nederland:

De Veluwe.

Oost Nederland is voor mij:

Thuis.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 
Meer vakmensen opleiden en ruimte geven aan innovatieve familiebedrijven die slimme producten maken.

Hilde Palland- Mulder (41)
CDA #12
Woonplaats: Kampen

De mooiste plek in Oost Nederland:

De IJsselkade met de Bruine Vloot schepen aan de kade in Kampen.

Oost Nederland is voor mij:

Thuis.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

De wijsheid uit het Oosten te beter te benutten in Den Haag, bijvoorbeeld inzake familiebedrijven, maakindustrie en de natuurlijke wijze van samenwerken tussen overheid, ondernemers en onderwijs die wij kennen.

Henk Vermeer (54)
BBB
Woonplaats: Harderwijk #25

De mooiste plek in Oost Nederland:

De boulevard van Harderwijk.

Oost Nederland is voor mij:

Een prachtig landschap met water, heide, bos, weilanden, akkers, dorpen en steden. Maar bovenal een regio waar mensen wonen die omzien naar elkaar, betrokken zijn bij hun omgeving en waar nuchterheid de boventoon voert. Mensen die trots zijn op hun afkomst. Mensen die het verdienen om gehoord te worden in heel Nederland. Mensen die graag hun eigen problemen oplossen en hier dan ook de ruimte voor dienen te krijgen.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Dat we de ruimte goed met elkaar verdelen en delen. Oost-Nederland is geen grabbelton om hectares uit te ruilen van groen naar grijs. Slim benutten geeft ruimte voor recreatie, wonen, werken, voedsel verbouwen en reizen. Geeft ondernemers de ruimte om te ondernemen. Ons groene coulissen landschap behouden en verder verbeteren. Met aandacht voor lokale cultuur en tradities.

Piet-Cees van der Wel (34)
CDA #35
Woonplaats: Hardenberg

De mooiste plek in Oost Nederland:

De Sallandse Heuvelrug is natuurlijk prachtig, maar ik wandel ook graag in het Reestdal.

Oost Nederland is voor mij:

Waar de beste kansen voor verstandige groei en ontwikkeling liggen.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Ik ben voor een versnelde overgang naar een betaalbare, duurzame energiemix. Windenergie op zee blijft een belangrijke bron. We moeten blijven investeren in zonne-energie, duurzame biomassa en energiebesparing. Ook moeten we investeren in het hergebruik van CO2. De inzet is erop gericht om investeringen in de energietransitie juist ook te richten op regio’s die we economisch willen versterken. Draagvlak van onderop is essentieel.

Colin Kok (37)
GroenLinks #37
Woonplaats: Wierden

De mooiste plek in Oost Nederland:

Voor mij is dat de Sallandse Heuvelrug. Een heel mooi natuurgebied. Het Wierdense veld is ook erg mooi.

Oost Nederland is voor mij:

Een mooie plek om op groeien. Ik ben geboren in Gelderland, maar vanaf mijn 7de woonachtig in Twente. Het is voor mij de goede balans tussen drukte en rust. De mensen helpen elkaar als er iets is. Noaberschap noemen we dat in Twente. Iets wat ik te weinig zie in de grote stad en in het politieke landschap. Oost-Nederland is voor mij ook kennis en techniek. Ook de natuur is prachtig in het Oosten.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Dat we onze kennis en techniek laten zien en Nederland niet meer om ons heen kan. Scholen en bedrijven kunnen nog meer samenwerken om tot mooie dingen te komen die Nederland kan benutten en toepassen. We staan voor grote opgaven in de transitie naar een duurzame en energie neutrale economie. Waarin we eerlijk delen. Natuurgebieden zijn erg belangrijk voor ons ecosysteem. Dit moeten we behouden en uitbreiden waar nodig. Het is tijd voor verandering.

Jenny Elbertsen (47)
VVD #60
Woonplaats: Apeldoorn

De mooiste plek in Oost Nederland:

Ik ben opgegroeid op Hoog Buurlo. Dat blijft voor mij een prachtige plek. Daarnaast vind ik het heerlijk om langs de IJssel bij Deventer te rijden in mijn oldtimer

Oost Nederland is voor mij:

 

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

 

 

Erik Haverkort (48)
VVD #40
Woonplaats: Eefde

De mooiste plek in Oost Nederland:

De Achterhoek!

Oost Nederland is voor mij:

Een oase van vernuft, innovatie en productiviteit, klaar om ontdekt te worden door de rest van Europa.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Wat van onze Oosterse bescheidenheid los te laten en onze kennis en kracht volop in de schijnwerpers te zetten!

Linda Verschuur (49)
50plus #12
Woonplaats: Slagharen

De mooiste plek in Oost Nederland:

Er zijn zoveel mooie plekken in Oost-Nederland. Bijna elke zondag ga ik zo’n 20 km wandelen. Er wordt telkens een andere route gekozen in Overijssel. Een aantal gebieden springen er wel uit zoals: de Weerribben, landgoed Twickel / Delden, Engbertsdijksvenen, Reestdal en Salland.

Oost Nederland is voor mij:

Thuiskomen, ik voel me hier op mijn plek, de mensen, de natuur en niet te vergeten het dialect (Nedersaksisch).

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Alle kennis en ervaring uit onze provincie zoals Living Labs, toepassen en slim laten benutten in Den Haag (participeren, innoveren, samenwerken op micro, macro en meso). Er is werk aan de winkel.

Gijs Schuurman (71)
50PLUS #39
Woonplaats: Hardenberg

De mooiste plek in Oost Nederland:

Hardenberg.

Oost Nederland is voor mij:

Als thuiskomen.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Inspelen in de politiek om Nederland slim te benutten.

Jaco Geurts (50)
CDA #11
Woonplaats: Voorthuizen

De mooiste plek in Oost Nederland:

Gelderland levert je mooie streken.

Oost Nederland is voor mij:

In alle jaargetijden volop genieten.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Om de ontwikkelde innovatieve oplossing vanuit Oost-Nederland samen met het CDA naar Den Haag te brengen.

Jeroen Koendjbiharie (28)
Volt #23
Woonplaats: Wageningen

De mooiste plek in Oost Nederland:

De Veluwezoom

Oost Nederland is voor mij:

De perfecte balans tussen stad en natuur.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Door meer inspraak van onderop mogelijk te maken, om zo de draagkracht voor de ingrijpende transitie naar een duurzame samenleving te doen versterken.

Maarten van den Bos (36)
PvdA #29
Woonplaats: Lingerwaard

De mooiste plek in Oost Nederland:

Het Mosselse Zand bij Otterlo.

Oost Nederland is voor mij:

Het beste van twee werelden. Dynamisch en toekomstgericht, maar tegelijk groen en ruimtelijk.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Laten we de ruimte van de regio’s veel meer benutten. Of het nu gaat om wonen en werk, het bouwen van de schone economie van de toekomst, verbinding met Europa of een nieuw evenwicht tussen voedselvoorziening en natuur, juist in de regio wordt de toekomst van Nederland zichtbaar.

Liesbeth Rooijmans (47)
VVD #70
Woonplaats: Apeldoorn

De mooiste plek in Oost Nederland:

Apeldoorn natuurlijk. De perfecte combinatie van levendigheid en rust. Er is altijd wat te doen, maar welke kant ik ook oploop overal is het groen.

Oost Nederland is voor mij:

De plek waar ik thuis ben, waar je makkelijk mensen ontmoet en de gezelligheid altijd dichtbij is. Waar ik iedere dag 10.000 stappen kan wandelen en het vanzelfsprekend is dat je je handen uit de mouwen steekt.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Eerlijk (ver)delen en een sterke regio Oost. Een regio waar het heerlijk wonen en vertoeven is. Met aantrekkelijke dorpen en steden, goede wegen en OV, volop werkgelegenheid, recreatie en scholen. Met woningen voor woningzoekenden die zo de handen uit de mouwen kunnen steken in onze mooie regio.

Lisa Westerveld (39)
GroenLinks #10
Woonplaats: Nijmegen

De mooiste plek in Oost Nederland:

De treinreis van Nijmegen naar Aalten, waar je letterlijk door de diverse landschappen in het Oosten reist.

Oost Nederland is voor mij:

Thuiskomen. Letterlijk en figuurlijk, want ik heb nooit ergens anders dan in Oost-Nederland gewoond.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

 Zorgen voor goede kinderopvang, zorg en onderwijs, juist in plattelandsregio’s. Als er geen school meer is in een dorp, gaan gezinnen zich hier niet vestigen. Als er geen goed vervolgonderwijs is trekken jongeren weg, om soms niet meer terug te komen. Kennisinstellingen en het bedrijfsleven hebben elkaar nodig. Daarom moet er juist meer geïnvesteerd worden in opvang en onderwijs, dat betaalt zich dubbel en dwars uit.

Wybren Bakker (62)
D66 #43
Woonplaats: Diepenveen

De mooiste plek in Oost Nederland:

Salland, van IJssel tot bossen, van vergezichten op de heuvelrug tot intieme doorkijkjes. Plek vol Noaberschap.

Oost Nederland is voor mij:

De tuin van Nederland. Plek waar wonen, ondernemen, studeren en luieren mogelijk zijn. Waar natuurinclusief bouwen, boeren, en wonen de norm moet zijn zodat volgende generaties ook van deze mooie tuin kunnen genieten.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Er is heel veel talent beschikbaar dat staat te springen om mee te doen. Geef meer ruimte aan denkers en doeners om Nederland slimmer, schoner en duurzamer te maken. Daarvoor moeten we investeren in mensen, in slimme mobiliteit, in biodiversiteit en sneller de klimaatproblemen aanpakken. En Oost zeer voortvarend beter verbinden met frequenter sneltreinen in binnen- en naar het buitenland.

Rob Jetten (33)
D66 #2
Woonplaats: Ubbergen

De mooiste plek in Oost Nederland:

De N70 wandelroute in Berg & Dal. Die voert je over verschillende heuvels en door een kleurrijk bos met geweldige uitzichten over kastanjebossen, het kleinste dorpje van Nederland, de machtige Waal en de prachtige Ooijpolder.

Oost Nederland is voor mij:

Thuiskomen. Zeker als ik weer een lange week in Den Haag heb gezeten, ben ik altijd blij als ik het groen, de gezelligheid en het noaberschap weer aantref. Ik houd van de diversiteit van het landschap. Van de machtige rivieren tot de prachtige landelijke en natuurgebieden.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Als we de manier waarop we wonen, werken, ons verplaatsen en recreëren op zo’n manier inrichten dat het niet ten koste gaat van het klimaat, maar juist een bijdrage levert daaraan, is dat slim. Ik ben overtuigd ervan dat dat kan. Zeker in Oost-Nederland, waar veel ruimte is voor denkers en doeners, waar gewerkt wordt aan de innovaties van morgen en waar de cultuur van samenwerken in het DNA zit.

Wim Groot Koerkamp (55)
BBB #26
Woonplaats: Olst

De mooiste plek in Oost Nederland:

Deventer.

Oost Nederland is voor mij:

Wonen, werken en recreëren op het platteland.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Plannen maken is goed, realiseren beter.

Enes Sariakçe (29)
DENK #9
Woonplaats: Enschede

De mooiste plek in Oost Nederland:

 Enschede

Oost Nederland is voor mij:

Mijn woonplaats, mijn werkplaats, mijn leven.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

 Meer aandacht voor werkgelegenheid en ambachtswerk.

Chris Stoffer (46)
SGP #2
Woonplaats: Elspeet

De mooiste plek in Oost Nederland:

De Vierhouterheide

Oost Nederland is voor mij:

Thuiskomen.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Goede treinverbindingen van en naar Oost Nederland. Bijvoorbeeld Intercity Stations realiseren bij Barneveld en Harderwijk. En ook snel de infra-knelpunten in Oost Nederland aanpakken.

Edith van den Ham (49)
VVD #76
Woonplaats: Almelo

De mooiste plek in Oost Nederland:

Almelo.

Oost Nederland is voor mij:

Thuis. De plek van mijn verleden en de plek van mijn toekomst.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

De kansen voor de regio goed te vertegenwoordigen in Den Haag door gewortelde regiokandidaten.

Caroline van der Plas (53)
BBB #1
Woonplaats: Deventer

De mooiste plek in Oost Nederland:

Deventer.

Oost Nederland is voor mij:

Een plek met prachtige, steden en mooie pleinen waar je je op het terras op vakantie waant. Waar je elkaar nog kent. Een plek met een schitterend platteland vol boerennatuur waar je kunt fietsen en wandelen. Een platteland waar je nog kunt genieten van schone lucht, koeien in de wei, boeren die aan het zaaien of het oogsten zijn. Een plek waar Noaberschap geen uitzondering, maar regel is. Waar mensen elkaar helpen en elkaar nog groeten. Een plek met veel innovatieve ondernemers.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Betere openbaar vervoervoorzieningen op het platteland, herstel van de leefbaarheid in dorpen door sociale en culturele voorzieningen, zoals een bibliotheek, een buurthuis, het plaatselijke café en de buurtwinkel te behouden. Zorgen voor betaalbare starterswoningen door leegstaande kantoren en winkels om te bouwen tot appartementen en eerst binnendorps of binnenstedelijk huizen te bouwen. Behoud van de groene ruimte, zodat ook mensen uit de stad kunnen blijven recreëren op het platteland en de MKB-ondernemers daardoor hun bestaansrecht houden.

Evert Jan Slootweg (51)
CDA #18
Woonplaats: Bennekom

Als ik geen (kandidaat)Kamerlid zou zijn:

Dan zou ik nog steeds werken aan het mooier maken van Nederland in het algemeen en Oost Nederland in het bijzonder.

Oost Nederland is voor mij: 

De plek om te wonen, te werken, maar vooral te leven!

Mijn voorstel om Nederland Slim te Benutten:

Dat Den Haag nu echt volop gebruik gaat maken van de toonaangevende kennisinstellingen en bedrijven in Oost Nederland die de oplossing hebben voor de maatschappelijke vraagstukken (duurzaamheid, gezondheidsproblemen) van vandaag en morgen! Daarom wil het CDA dat overheids-onderzoeksinstellingen beter verspreid moeten worden over het land.

Loes ten Dolle (25)
D66 #35
Woonplaats: Winterswijk

De mooiste plek in Oost Nederland:

Buskerbos, Winterswijk-Woold.

Oost Nederland is voor mij:

Waar ik geboren ben, maar ook waar ik nu woon. De plek waar ik me thuis voel.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Om samen het vermogen op te brengen om in het zicht van geweldige uitdagingen in Oost-Nederland anderen in beweging te krijgen er samen voor te gaan.

Johan Stuut (54)
Code Oranje #7 (kieskring Zwolle)
Woonplaats: Nijverdal

De mooiste plek in Oost Nederland:

De Sallandse Heuvelrug.

Oost Nederland is voor mij:

‘Noaberschap’ In Twente word je niet beoordeeld op wat je hebt, maar wat je doet.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Slim benutten gaat niet zonder draagvlak. Transities gaan niet zonder inspraak van de inwoners. Dat betekent ook voor de landbouw “omslag in denken”. Met boeren en niet over boeren praten over de toekomst van de landbouw is een eerste vereiste. De boer heeft ook de laatste stem wat hij met zijn grond / bedrijf wil doen, niet de instantie. Dat kan ook betekenen dat niet alle transitiedoelen gehaald worden. Zo werkt echte democratie.

Pieter Omtzigt (47)
CDA #2
Woonplaats: Enschede

De mooiste plek in Oost Nederland:

Het mooie Twentse landschap in het algemeen. Schitterende voorbeelden hiervan zijn gebieden zoals het Lutterzand of Landgoed Twickel. Dichtbij mijn huis is Hof Espelo ook erg mooi.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

 De regio te zien als volwaardig deel van ons land en er ook op die manier in te investeren. Goede verbindingen in het openbaar vervoer van de randstad naar de regio zijn hierin bijvoorbeeld essentieel.

Bo ter Braak (32)
CDA #44
Woonplaats: Borne

De mooiste plek in Oost Nederland:

Ons Twentse landschap! Twente is met haar vele natuurgebieden heerlijk vertoeven. Langs beekjes, bossen en heuvelachtige weidevelden. Landgoed Twickel vlakbij Delden en het Buurserzand zijn mijn favoriet.

Oost Nederland is voor mij:

Een sterke regionale identiteit met het gevoel van thuiskomen en erbij horen. Dé plek om te wonen, werken en leven. Samen Sterk.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Samen stil staan bij waar we heen willen. Lessen trekken en vooruit kijken. Waar we onze sterke regionale identiteit blijven behouden en we nadenken over het land van de toekomst waarbij jongeren kunnen doorleren zonder schulden, er minder flexibele arbeidscontracten zijn en een fatsoenlijk inkomen en eigen huis voor iedereen bereikbaar is.

Maarten Slingerland (38)
SGP #12
Woonplaats: Genemuiden

De mooiste plek in Oost Nederland:

Zwartewaterland (Genemuiden Hasselt Zwartsluis).

Oost Nederland is voor mij:

Een regio met sterke lokale gemeenschappen en economieën waar men naar elkaar omziet (Noaberschap).

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

Onze krachtige regio op de kaart zetten. Nederland is meer dan alleen de randstad.

Sunita Biharie (40)
SP #11
Woonplaats: Apeldoorn

De mooiste plek in Oost Nederland:

Zeker weten Apeldoorn. Een dorpse stad of stadse dorp. Groen de Veluwe maar ook Juliana Toren. Rust en stilte maar ook gezelligheid en saamhorigheid.

Oost Nederland is voor mij:

De plek waar mijn kinderen zijn geborden. De plek waar ik mijn vriend en vrienden heb ontmoet. De plek waar ik mijn geluk heb gevonden. Oost- Nederland is mijn thuis!

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

De zorg moet geen concurrentiestrijd of marktwerking zijn. Specialistische jeugdzorg zoals de HoenderlooGroep wat gesloten is omdat de grond veel geld in het laatje bracht mag niet gebeuren omdat dit ten koste gaat van onze jeugd. Daarom mag het niet zo zijn dat wethouders, regio en minister naar elkaar kan wijzen. Wij willen de regie weer terug bij landelijk voor specialistische jeugdzorg.

Thom van Campen (30)
VVD #16
Woonplaats: Zwolle

De mooiste plek in Oost Nederland:

Op de dijk langs de IJssel.

Oost Nederland is voor mij:

De kracht van innovatief ondernemerschap en tegelijkertijd van sterke familiebedrijven. Een landsdeel waar mensen maar wát graag komen wonen, maar waar gemoedelijkheid en gezelligheid altijd dichtbij zijn: van buurthuis tot binnenstadterras.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 
Meer investeren in ons unieke gebied, bijvoorbeeld in woondeals voor meer huizen. Of in wegen, die ons mooie Oosten nog beter bereikbaar moeten maken. Ook moet de arbeidsmarkt op de schop, om ons weer te laten werken voor gewone mensen en het MKB.

Laurence Groot Bruinderink (32)
VVD #66
Woonplaats: New York

De mooiste plek in Oost Nederland:

Het Buurserzand tussen Enschede en Haaksbergen.

Oost-Nederland is voor mij:

Waar de beste kansen voor verstandige groei en ontwikkeling liggen.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten:

Meer slimme investeringen doen om zo sterk mogelijk uit deze crisis te komen.

Attiya Gamri (49)
PvdA #26
Woonplaats: Overveen

De mooiste plek in Oost Nederland:

Lutterzand (De Lutte)

Oost Nederland is voor mij:

Een thuis gevoel, de schoonheid van het land. Het meest ondernemende en innoverende deel van Nederland. De bewoners zijn betrokken en zorgzaam. Toen wij in Nederland aankwamen, na onze vlucht uit Turkije, werden wij door Tukkers opgevangen en hartelijke opgenomen in de gemeenschap. Zelfs politiek bedrijven gebeurt in een prettige sfeer en coalities smeden gaat prima.

Mijn voorstel om Nederland slim te benutten: 

In Oost-Nederland wonen de meest innoverende en betrokken mensen. Die mentaliteit helpt ons aan inzichten voor de toekomst en hoe kennis en kunde voor praktische oplossingen zorgen. Hoe we in wijken een fijne leefomgeving kunnen bevorderen. Wat ondernemers nodig hebben om een stevige basis te leggen en te groeien. Hoe we infrastructuur kunnen verbeteren en mobiliteit stimuleren. In een schonere en groene wereld, waar het goed toeven is.