Ervaar de kracht
van Oost Nederland

Wij willen Nederland slim benutten

Ruimte voor het MKB en familiebedrijven


Oost-Nederland is hét mkb-landsdeel van Nederland

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) is de economische motor van Nederland. Zeven op de tien banen in het bedrijfsleven zijn er dankzij het mkb. Oost-Nederland is hét mkb-landsdeel van Nederland met relatief veel familiebedrijven. Zij zijn nodig om onze nationale economie en onze lokale gemeenschap na de coronacrisis weer op te bouwen.
Deze bedrijven kenmerken zich door een focus op de lange termijn, oog voor duurzaamheid en behoudende financiering. Tegelijkertijd moeten zij kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen zoals duurzaamheid, digitalisering en robotisering. Ook bedrijfsopvolging is een belangrijk thema.

In Oost-Nederland hebben we de veerkracht, de inventiviteit en de flexibiliteit die nodig is om deze crisis om te zetten in kansen. Kenmerkend aan Oost-Nederland is de innovatiegerichte samenwerking tussen het mkb en kennisinstellingen. Het mkb en familiebedrijven zijn de belangrijke dragers van een nieuwe economie die klimaatneutraal, circulair en inclusief is.

Het Rijk kan hieraan vanuit de Regiodeals en de mkb-deals een belangrijke bijdrage leveren. Daarnaast roepen wij het Rijk op bij de innovatieprogramma’s meer rekening te houden met het mkb. Het is de kurk waar de regionale economie op drijft.

Ga mee op virtuele roadtrip langs de mkb-parels van Oost-Nederland

Familiebedrijf @KaakGroup uit de 8RHK is wereldspeler in de ontwikkeling en productie van machines voor de bakkerij industrie. Innovatie en duurzaamheid staan bij het bedrijf en de medewerkers voorop. Investeert het nieuwe kabinet net als Kaak mee in de SDGs?

Greefa uit FruitDelta Rivierenland is wereldspeler in innovatieve fruitsorteeroplossingen. Vraag aan Den Haag: geef het mkb een rol in de beroepsopleiding, zodat met scholing beter ingespeeld wordt op jongeren en de arbeidsvraag #nederlandslimbenutten

Bronckhorst uit de Achterhoek is wereldspeler op het gebied van flowmeting en -regeling. Voor de workflow is wel het juiste personeel nodig, technisch en goedgeschoold. Het is daarom belangrijk om studenten in de regio te houden.

En de vijfde halte van de mkb roadtrip: @PhycomNL uit @RegioFoodValley, een van Europa’s grootste en meest innovatieve algen-productiebedrijven. Ze produceren voedselveilige, hoogwaardige microalgen van superieure zuiverheid en consistente kwaliteit.

Halte 4 van de mkb roadtrip: De KlokGroep uit Nijmegen: gespecialiseerd in vastgoed waarbij innoveren in het bloed zit. Dit familiebedrijf loopt voorop met klimaatadaptie en vraagt Den Haag om aandacht te hebben voor betere OV-verbinding met Oost-Nederland.

Farwick

Farwick Groenspecialisten, een familiebedrijf in #Twente dat ruim een eeuw bestaat, om precies te zijn sinds 1898! Han Farwick is de vierde generatie die aan het roer staat van dit groenbedrijf. Voorbeeld op het gebied van ‘groene’ innovaties.

Leadax

Een mooi voorbeeld op gebied van duurzaamheid en circulariteit met de eerste loodvervanger ter wereld:

Vonk & Co