Ervaar de kracht
van Oost Nederland

Wij willen Nederland slim benutten

Ruimte voor het MKB en familiebedrijven


Oost-Nederland is hét mkb-landsdeel van Nederland

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) is de economische motor van Nederland. Zeven op de tien banen in het bedrijfsleven zijn er dankzij het mkb. Oost-Nederland is hét mkb-landsdeel van Nederland met relatief veel familiebedrijven. Zij zijn nodig om onze nationale economie en onze lokale gemeenschap na de coronacrisis weer op te bouwen.
Deze bedrijven kenmerken zich door een focus op de lange termijn, oog voor duurzaamheid en behoudende financiering. Tegelijkertijd moeten zij kunnen inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen zoals duurzaamheid, digitalisering en robotisering. Ook bedrijfsopvolging is een belangrijk thema.


In Oost-Nederland hebben we de veerkracht, de inventiviteit en de flexibiliteit die nodig is om deze crisis om te zetten in kansen. Kenmerkend aan Oost-Nederland is de innovatiegerichte samenwerking tussen het mkb en kennisinstellingen. Het mkb en familiebedrijven zijn de belangrijke dragers van een nieuwe economie die klimaatneutraal, circulair en inclusief is.

Het Rijk kan hieraan vanuit de Regiodeals en de mkb-deals een belangrijke bijdrage leveren. Daarnaast roepen wij het Rijk op bij de innovatieprogramma’s meer rekening te houden met het mkb. Het is de kurk waar de regionale economie op drijft.